Historie 2: Rektor koder på Nanset

20 vIKTige historier fra Larvikskolen er et forsøk på å spre noe av det spennende som skjer i skolen når det gjelder IKT. Alle skolene skal bidra med hver sin lille historie til inspirasjon for alle skoler i Larvik og verden ellers.

Historie 2

Nanset skole er snart historie. Det betyr på ingen måte at de er gammeldagse. I uke 49 arrangeres Hour of the code over hele verden. I Norge skal 100 000 elever i ilden. Ca 2600 av disse går på skolen i Larvik og vi var med når 6. klasse og d-pedagogene Nina Øritsland og Ole Kristian Rambo skulle ha sine timer.

img_0854

Det som gjør dette ekstra spesielt er at rektor Anette Eskedal Tveit også er med. Hun har selvsagt skjønt at dette nye språket er vel så viktig tysk og fransk, og benytter sjansen til å få litt påfyll. At noen av barna på 12 år har ting å lære bort, er sikkert.

img_0858

Rektor forteller hvorfor alle elevene burde lære koding.

For det første er koding det vi kaller ferdigheter for det 21. århundrede, sier Eskedal Tveit. I tillegg tror jeg dette er kunnskap som elevene har nytte av videre i livet. Dette er trolig noe de kan bruke i utdanningen sin helt konkret og i tillegg er dette viktig for å forstå hvordan all teknologien rundt virker.

6. klassingene Hanna og Synnøve er enige. De har laget spill og forklarer det på sin måte:

Elevene på 6. trinn på Nanset var veldig flinke. Flere laget egne spill, alle skrev masse kode og det var tydelig at dette fenget. Det var stort sett musestille i rommet og om det var noe uro var det utålmodige elever som ville hjelpe hverandre.

img_0855

Det som er litt morsomt med koding, er at alle kan klare noe. Og det å være 40 år betyr ikke nødvendigvis at man er flinkere enn om man er 10. Det fikk lærerne erfare. Her hadde elevene jobbet mer enn noen an lærerne, og det skjedde mer enn en gang at elevene kunne hjelpe hverandre eller lærerne.

6. trinn brukte oppgavene fra code.org som er laget til Kodetimen. Det er oppgaver som tar mellom 30 og 45 minutter. Det er ganske mange å velge mellom og man kan enkelt finne opplegg til flere timer. Dersom man ønsker å jobbe enda mer med dette, kan man registrere konto på Code.org og lage en progresjon over lang tid. Elevene her har iPad og det er et flott verktøy til å kode med blokker i Code.org.

Takk til Anette, Nina og Ole Kristian for tid og lån av supre unger!